Lokacija
Naziv: 
Turistička opština Vrnjačka Banja
E-mail: 
predsednik@vrnjackabanja.gov.rs
Telefon: 
+ 381 36 611 300
Adresa: 
Kruševačka 17
Turistička opština Vrnjačka Banja

VRNJAČKA BANJA U BROJKAMA
 

1 – PRVA TURISTIČKA KATEGORIJA ZA MESTO
7 – MINERALNIH IZVORA
60 – HEKTARA PARKOVA
145 – GODINA ORGANIZOVANOG TURIZMA
165 – VRSTA RETKIH BILJAKA
1 000 – STABALA U DRVOREDU
15 000 – POSTELJA
250 000 – TURISTA GODIŠNJE
650 000 – NOĆENJA GODIŠNJE
 

Postoje mesta koja su manje ili više lepa, postoje mesta kroz koje prođete u životu i nemate potrebe da im se vraćate, postoje mesta u koja odete samo jednom u životu i pamtite ih zauvek, postoje mesta…
 

Ali, ako jednom posetite Vrnjačku Banju, tu bajkovitu zelenu oazu na oko 200 kilometara južno od Beograda, tu lekovitu kraljicu srpskih banja, i osetite njenu dušu i šarm, zasigurno ćete poželeti da se ponovo vratite njenim izvorima, parkovima, šetalištima, šumama…
 

Lekovitost njenih izvora, uređeni parkovi, idealna klima, blizina planine Goč, vekovnih manastira i izuzetna arhitektura, samo su neki od razloga zbog kojih je Vrnjačka Banja najveće i najčuvenije banjsko lečilište u Srbiji, već skoro 150 godina i veoma privlačno turističko mesto za odmor i rekreaciju. „Rimljani su ovde bili, sa izvora vodu pili“, kaže banjska himna, a o tome svedoče istorijski dokazi. Svoju prirodnu lekovitost i lepote Vrnjačka Banja je vekovima nudila svima, meštanima, gostima, vojskama, mladima, starima, bolesnima da ozdrave, zdravima da očuvaju svoje zdravlje… Bila je i ostala: lečilište, odmaralište, utočište i mesto ljubavi.
 

Vrnjačka Banja ili srpske Karlove Vari, privlačila je oduvek elitne goste: Tako hronika beleži da su u njoj boravili članovi dinastija Obrenović i Karađorđević, jugoslovenski predsednik Tito, nobelovac Ivo Andrić, pesnikinja Desanka Maksimović, glumci, reditelji, čuveni lekari, profesori, naučnici, arhitekte, savremeni političari…Njenim parkovima oduvek je šetala evropska i srpska elita. Neke od najprepoznatljivijih vila u njoj krajem 19. veka podigli su domaći inženjeri i arhitekte sa inostranim diplomama. Park po uzoru na evropski duh i kulturu osmislili su austrijski i češki stručnjaci i baštovani. Zahvaljujući tome, evropski duh u Vrnjačku Banju stigao je u 19. veku.
 

Danas Vrnjačka Banja predstavlja privredni, politički i kulturni centar istoimene opštine sa 16 naselja, ima oko 28 hiljada stanovnika. Prostire se na oko 230 kvadratnih kilometara i nalazi se na nadmorskoj visini od 220 do 300 metara, u podnožju prelepe planine Goč. Ima razvijenu infrastrukturu, brojne hotele, apartmanska naselja, depandanse, najčuveniju zdravstvenu ustanovu u zemlji za lečenje dijabetesa, brojne kulturne manifestacije i zabavne sadržaje.
 

U svesti ljudi uvek je prvo spomenuta srpska banja, jer kad kažu banja – misle Vrnjačka, naša je najveća, najstarija i najpoznatija banja. Ona svakako drži lidersku poziciju u banjskom i zdravstvenom turizmu Srbije. Bez obzira na sve to, Vrnjačka Banja danas više nego ikada očekuje nove investicije u želji da svoju ponudu unapredi i plasira je na svetsko turističko tržište.

Zvanični sajt Opštine Vrnjačka Banja: www.vrnjackabanja.gov.rs
Privredni portal opštine: vrnjcispa.biz
E-pošta privrednog portala: ler@vrnjcispa.biz
Zvanična E-pošta: predsednik@vrnjackabanja.gov.rs

Turistička ponuda Opštine Vrnjačka Banja:
 

Vrnjačka Banja svojom lepotom i svojstvima mineralnih voda, od davnina privlači turiste.

Vrnjačka Banja je najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji sa tradicijom dugom preko 140 godina i vrlo privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju. Smeštena je u centralnom delu Srbije, 200 km od Beograda, nadomak planine Goč, na nadmorskoj visini od 230m.

Vrnjačka Banja ima 7 mineralnih izvora, od kojih se 4 primenjuju u balneološkoj terapiji i to: Topla voda, Snežnik , Slatina i Jezero.

Banjske parkove, jedinstvene u Srbiji, kreirali su poznati baštovani tog vremena. Simbol Vrnjačke Banje je vremenom postala ogromna cvetna rundela koja se nalazi ispred termomineralnog kupatila.

Japanski vrt je još jedna od atrakcija koje Vrnjačka Banja ima u svojoj ponudi, savršeno mesto za uspostavljanje unutrašnje ravnoteže, koja ujedno i objašnjava pravo značenje reči priroda.

U Vrnjačkoj Banji se tokom cele godine priredjuju mnoge kulturne i zabavne manifestacije.

 

Vrnjačka Banja ulaže i u razvoj sportskog turizma pa u svojoj ponudi ima sportsko-rekreativni centar "Raj" sa tri fudbalska terena i atletskom stazom, Sportsku halu "VIade Divac", stadion za male sportove "Kocka", kao i otvoreni Olimpijski bazen. A na planini Goč postoji i ski staza tako da je moguće baviti se i ovim sportom.

 

Smeštajni kapaciteti u Vrnjačkoj Banji su hoteli Merkur, Zvezda, Fontana, Breza, kao i karakteristične Banjske vile- Vila Splendor, Vila San, Casablanca, Kralj, Snežnik, Savka, Devedžić, zatim Biser apartmani, Iwa centar, Pansion VUK, Stomatoloska ordinacija sa apartmanima Dental zdravlje i apartmani u nekim od banjsikih vila: Raj, Stojković, Šumadija, Beli Bor, Vila Nikola, Kraljica...

 

Nosilac medicinske i relaksacione ponude u Vrnjačkoj Banji je Specijalna bolnica „Merkur" koja predstavlja moderan zdravstveni, wellness i spa centar.

Unesite novi komentar.