Lokacija
Naziv: 
Turistička opština Mladenovac
E-mail: 
apetrovic@mladenovac.rs
Telefon: 
+381 (0)11 8241-600
Adresa: 
Janka Katića 6
Turistička opština Mladenovac

Gradska opština Mladenovac jedna je od 17 gradskih opština Grada Beograda i nalazi se u severnom delu niske Šumadije, na nadmorskoj visini od 113 do 628 m (planina Kosmaj). Obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug, leve pritoke Kubršnice, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu. Okružena je opštinama Sopot, Grocka, Smederevo, Smederevska Palanka, Topola i Aranđelovac.
 

Područje Mladenovca ima karakteristike umereno-kontinentalne klime. Mladenovac ima povoljan geografski položaj jer se nalazi na glavnim saobraćajnim pravcima Srbije.
 

Sa okolinom bogatom prirodnim lepotama, banjama i mineralnim vodama, kulturno-istorijskim spomenicima, u neposrednoj blizini Kosmaja i nadomak Beograda i autoputa E75, Mladenovac ima sve uslove da bude na turističkoj mapi Srbije.

Turistička ponuda opštine Mladenovac:

 

Svojim prirodnim resursima, kulturnom baštinom i bogatim istorijskim nasleđem, Mladenovac predstavlja izuzetan turistički potencijal za izletnički, rekreativni, banjski, seoski, manifestacioni, kulturno-istorijski i lovno-ribolovni turizam.

Planina Kosmaj, Lovište "Varovnice", Markovačko jezero, Banja Selters, Spomen-kompleks "Crkvine", Spomen-kompleks Varovnice, manastir Pavlovac, arheološko nalazište Jablanica... neke su od značajnih turističkih destinacija mladenovačkog kraja. Brojne su i tradicionalne i kulturne manifestacije.

 

Planina Kosmaj

Kosmaj je planina izuzetne prirodne lepote. Krase je pogodne klimatske karakteristike, blago podneblje, prostrani proplanci, bujni pašnjaci, mnogobrojni izvori iznad kojih se proteže gusta listopadna i četinarska šuma. Nalazi se na četrdesetom kilometru južno od Beograda, 12 kilometara od Mladenovca.

 

Selters banja

Banja Selters u Mladenovcu, iako udaljena samo pedesetak kilometara od Beograda, prava je oaza čistog vazduha, mira i zelenila.

 

Markovacko jezero

Markovačko jezero smešteno je u predelu hrastovih, cerovih i bagremovih šuma, na šest kilometara od Mladenovca, prema Kragujevcu. Dugo je oko 1000 i široko oko 500 metara. Kao veštačka akumulacija nastala pregrađivanjem reke Košarne, jezero je napravljeno 1965. godine i predstavlja „raj" za sportske ribolovce, lovce, izletnike, zaljubljenike u prirodu.

 

Spomen kompleks Crkvine

Prema žitiju Despota Stefana Lazarevića, koje je napisao Konstantin Filozof, ovaj srpski vladar umro je 19. jula 1427. godine u Crkvinama, zaseoku sela Markovca, 8,5 km od Mladenovca, loveći po Kosmaju. Na mestu gde je despot izdahnuo, te godine njegov pratilac Đurađ Zubrović je postavio kameni obelisk koji je sačuvan do današnjih dana i na njemu je čitljiv tekst uklesan još te 1427. godine.

 

Manastir Pavlovac

U selu Koraćica, 10 km od Mladenovca, podno Kosmaja smešten je manastir Pavlovac. Podignut je početkom 15. veka kao zadužbina despota Stefana Lazarevića, sina cara Lazara.

Unesite novi komentar.