Blagotvorno dejstvo termalnih voda u hotelu Premier Aqua

Blagotvorno dejstvo termalne vode koja se nalazi u bazenima hotela Premier Aqua, poznato je već tri veka. U vreme kad je Vrdnik bio rudarsko mesto, rudari su bili prvi koji su isprobali pozitivne efekte ove vode. Radeći u oknu često su stajali u vodi koja se pojavljivala iz pukotina u krečnjaku. Ne znajući ništa o kvalitetu te vode samo su konstatovali ublažavanje simptoma kostobolje i brže zarastanje rana na nogama. Ta voda je prvi put ispitana nakon poslednje rudarske nesreće (a bilo ih je mnogo) u Južnom oknu, nakon koje je rudnik definitivno zatvoren. Rezultati analize vode samo su potvrdili izjave rudara i postavili su naučne okvire za primenu te vode u medicini.

Termalna voda iz tog istog podzemnog jezera danas se nalazi u bazenima hotela “Premier Aqua“ i ima medicinsku primenu u specijalističkoj ordinaciji za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Aqua Medica“, koja se nalazi u sklopu hotela.

Ona na izvorištu ima 35,3°C dok, zahvaljujući najsavremenijem sistemu prerade termalne vode, u naše bazene stiže sa temperaturom od 31°C , koja je optimalna za opuštanje mišića i aktivnosti u vodi. Pri tom termalna voda zadržava svoja lekovita svojstva i pozitivno delovanje aktivnih supstanci koje sadrži - između ostalog natrijum, kalcijum, magnezijum, sulfate i hidrokarbonate.

Termalna voda povoljno utiče na:

- sve oblike degenerativnog reumatizma

- zapaljenski reumatizam u fazi remisije

- lečenje i prevencija posledica osteoporoze

- kožna oboljenja (psorijazu)

- stanja nakon povreda koštano - ligamentarnog aparata

- postraumatska i postoperativna stanja lokomotornog sistema

- neurološka oboljenja

- neurološke komplikacije dijabetesa (polyneuropathia)

- prevenciju i lečenje deformiteta kičmenog stuba kod dece

Kupanje u termalnoj vodi posebno se preporučuje kod oboljenja zglobova, tetiva, mišića, perifernih nervnih lezija, probavnih, ginekoloških, pa i psihosomatskih bolesti, ali i smetnji kao što su: stres, umor (i to posebno umnom radu), osećaj radne nesposobnosti, smanjena koncentracija i pamćenje, preosetljivost, razdražljivost, mrzovoljnost, bezvoljnost i smetnje u snu.

Preporučujemo Vam